A logó készítés folyamatai

A logó készítés egy összetett feladat, rengeteg lépést kell figyelembe venni, eszközölni, annak érdekében,

hogy a végeredmény, egy megfelelő, de egyedi logó legyen. (Olyan eset is előfordulhat, hogy nem a nulláról, hanem egy már létező logót kell felfrissíteni, átszabni.) A legfontosabb, hogy a készített logó, könnyen megjegyezhető legyen, nem túlbonyolított. Emlékezetesnek kell maradunk annak érdekében, hogy a fogyasztók azonnal felismerjenek bennünket, és csatolni tudják a terméket/szolgáltatást a logónkhoz.

Legelső lépésben az első feladata, a megrendelő cégének/brandjének megismerése. Milyen szolgáltatást, terméket árul? Ezáltal a készítő is át tudja magát adni a feladatnak, honnan is induljon a projekt. Persze, az ügyfél kívánságait, vágyait érdemes meghallgatni, van-e elképzelése, milyen logók állnak közel a szívéhez. A tervezés feladata azonban a logókészítő kezében van, így érdemes megbízni a tervezőben. Ez nem jelenti azt, hogy a kívánságaidat nem fogja figyelembe venni, de amennyiben nem ért veled egyet bizonyos dolgokban, érdemes hallgatni rá. Biztos lehetsz, hogy a miértekre van megfelelő válasz! Emellett rengeteg kérdést fogsz kapni, annak érdekében, hogy jobban megismerésre kerüljön a vállalkozásod. Ilyen kérdések lehetnek akár: milyen zene számmal tudnád jellemezni a céged? Milyen állat lenne a céged? Ezek lehet hülyeségnek hangzanak, de hidd el, minél jobban megismerjük a márkád, annál testhezállóbb logót kap vállalkozásod. 

A vállalkozás megismerése után, jöhet egy hangulattábla készítése, más néven mood board, mely nagy segítségére lehet mint az ügyfélnek, mint a logó tervezőnek, hiszen ez egy irányt mutat a tervezni kívánt logó hangulatáról. Így az ügyfél is kaphat egy képet, hogy jó irányba indul-e a tervezés folyamata. 

A mood board elfogadása után, fel kell mérnünk a vállalkozásod konkurenseit, hogy a logó még csak hasonló se legyen a többi vállalkozásáéhoz. Neked egyedinek kell maradnod, és nem egy valamire hajazó, másolat a cél. Ez senkinek sem jó, de főleg nem neked. Hiszen, ha egy ilyen logóval a közönség elé lépsz, hamar jöhetnek a negatív megjegyzések, de emellett, pont az egyediséged veszne el. Két hasonló logó nem fér meg egy csárdában, ha a megjegyezhetőségről van szó. 

Ezután jön a grafit, és a papír! Jöhetnek a skiccek, a különböző ötletek vázlatai, ez akár órákig is tarthat, egy tervező számára, talán ez a legnehezebb feladat, hogy valami olyat tudjon neked készíteni, amivel totálisan elégedett lehetsz, és azonos a márkáddal. A logó tervezés során, azért is 1-2 hét mire megkapod a kész logót, hiszen, ne hidd, hogy egy gyors skicc és kész is van minden. Nem beszélve ha jön egy alkotói válság, ilyenkor papír, ceruza le… séta, zene és mi-egyéb. Majd újra, kezdődik a folyamat!

Logó készítés a skiccelés fázia
Image by Fotownetrza from Pixabay

Amint megszületett jöhet is a legjobb része, a skiccek életre keltése a tervező szoftverben. (Én speciel ezt szeretem a legjobban, amikor életre kel előttem egy grafittal rajzolt skicc.) A logók minden esetben vektoriálisan készülnek, így bármilyen méretben is szeretnéd majd alkalmazni a jövőben, a minőség minden esetben a legjobb lesz. Amint életre kelt, elkészült a logó, többféle variációban helyezzük el, ez nem csak ízlés kérdése, de bizonyos esetekben, lehet szükséged lesz egy fekvő logóra. (Már ha ez a tervezett logóval kivitelezhető.) Már majdnem készen is vagyunk, de véleményem szerint, így a monitoron az elkészült logó élettelen, ezért az elkészült logót MockUp-ra illesztem, ennek az a lényege, hogy a logót felhelyezem pl. egy névjegykártyára, egy bögrére, tollra és sorolhatnánk, így az elkészült logó már sokkal jobban elképzelhető, milyen is lesz élesben! 

Jöhet az átadás, itt megkapod az elkészült logót/logókat, különböző formátumokban, majd jöhetnek az észrevételek, amennyiben találnál valami kivetnivalót, jöhet egy újabb kör. Amint bólintasz kezedben a saját egyedi logód! 

A színek 

A színek a megrendelő kérésének megfelelően alakulnak: milyen színeket kell kerülni, milyen szín szerepeljen mindenféleképpen. Amennyiben ez a logó tervező fantáziájára van bízva a hangulat táblán megfog jelenni. Azonban minden esetben érdemes egy két színben gondolkodni, a költséghatékonyság bizonyos esetekben elengedhetetlen. Emellett minden esetben a logó tervekben szerepel egy fekete logó is, egy logónak fekete színben is tökéletesnek kell lennie, ha pl. bélyegzőn szeretnénk alkalmazni, nem mutatna jól, ha csak egy paca lenne, amiből semmi nem jön át. 

A betűk

A betűk kérdése is egy fontos dolog, rengeteg betűkészlettel dolgozunk, és rengeteg betűkészlet elérhető, bizonyos esetekben fizetős betűtípusokhoz kell nyúlni, ebben az esetben erről minden esetben tájékoztatást kapsz, hiszen licencel kell rendelkezned. 

Remélem hasznosnak találtad ezt a bejegyzést, és kicsit beleláttál a logó készítés folyamatába. Amennyiben kezdő vállalkozásod van, vagy már létező, de nem rendelkezel logóval érdemes elgondolkodnod! Kisarculat, nagyarculat tervezése esetén különböző plusz szolgáltatásokat tudok biztosítani számodra, hogy a vállalkozásod minden megjelenési formában megállja a helyét!