Mért használjunk jogtiszta képeket?

Mért használjunk jogtiszta képeket? Egyszerű a válasz: hogy elkerüljük az esetleges horribilis büntetéseket!

Az interneten számtalan képet találunk, elég akár a Google képkeresőbe beírnunk egy keresett kulcsszót és már is elénk tárul rengeteg találat! Azonban nem árt vigyáznunk! Amennyiben weboldalunkra, social médiás üzleti oldalunkra, vagy akár egy prospektusba keresünk képet, nem gondolom igazán jó választásnak a Google képkeresőből letöltött és felhasznált képeket. Egyébként megjegyzem, a Google képkeresőben van lehetőségünk a Eszközök > Felhasználási jogok fülön beállítani, hogy pl. újrafelhasználható képeket jelenítsen meg a kereső, de még itt is azt mondom, érdemes figyelni, és nem közvetlenül egyből letölteni a kiválasztott képeket, hanem tovább menni a kép forrásául szolgáló weboldalra, és utána nézni, hogy valóban felhasználható.

 

Fontos, hogy mindig, minden körülmények között tisztában legyél a felhasználni kívánt képek licencéről! 
A licenc ismerete nélkül, soha ne használj fel semmilyen képet a saját érdekedben! 

Hogyan bizonyosodhatok meg a kép eredetéről? 

Erre a célra van egy remek weboldal, ami segíthet nekünk: https://tineye.com/ A TinEye oldalán megtaláljuk, hogy a keresett kép, hol lelhető fel, milyen weboldalakon használják. Itt azt is megtudhatjuk, hogy az általunk keresett képet, hol tudjuk beszerezni ingyenesen, vagy mely Stock* oldalon tudjuk megvásárolni. Hasznos lehet akár, abban az esetben is, ha egy saját képet töltesz fel, és megtudd ki használja fel jogtalanul. A TinEye egy hasznos kis Chrome bővítményt is létrehozott, egy jobb klikk és azonnal leinformálhatod a kívánt képet: TinEye Reverse Image Search 

10 ingyenes képlelő hely, melyek segítségedre lehetnek: 

Fizetős Stock oldalak:

 

*Stock mint fogalom: „A stock fényképezés a fotózás egy olyan területe, ahol az illusztrációnak szánt fényképeket előre elkészítik, majd képügynökségek által tárolt adatbázisokból (stock = raktár/készlet) elérhetővé teszik. Az elkészített fényképeket – vagyis a stock fotókat – általában képügynökségek által megosztott és értékesített felületen keresztül érhetik el a felhasználók, akik az adatbázisból témakörök, illetve kulcsszavak alapján kereshetnek. A felhasználó az aktuális grafikai igényeinek megfelelő illusztrációt online vagy nyomtatott kiadványa részére vásárolhatja meg és előre meghatározott feltételekkel használhatja fel. A stock fotók készítői jellemzően jutalékot kapnak minden portfóliójukból letöltött kép után, amiért a letöltő a képügynökségnek fizet.”

 

Remélem hasznodra lesznek a linkelt Stock oldalak, és megtalálod a számodra ideális képet, de ismételve Önmagam, tényleg mindig minden esetben ellenőrizd a licencet, majd annak tükrében használd fel a kiválasztott képet. Amennyiben nem lennél megbizonyosodva teljesen a képek felhasználhatóságáról, a weboldalak erről tájékoztatnak, illetve lehetőséged van ügyfélszolgálathoz fordulni, menj mindig biztosra, és nem várnak meglepetések. Nem elriasztani szeretnélek, inkább megkímélni az akár több ezer dolláros büntetéstől!

Egy utolsó tipp: Soha ne tölts le vízjellel ellátott stock képet, ez elég béna húzás lenne, sajnos számtalanszor találkozni ilyen esetekkel facebookon, ennél te sokkal összeszedettebb vagy! 🙂

Jelen blogposzt tájékoztató jellegű, saját felelősséged, hogy milyen képeket használsz, és azoknak eredetéről, licencéről tájékozódtál-e! Használj jogtiszta képeket!

 

Fogalom forrása: Wikipédia